777 422 330; 778 001 113; info@sunnypower.cz

Pozměňovací návrh NEZ, který již okomentovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad, ČEPS i distribuční společnosti, byl včera v rámci prvního čtení projednán ve sněmovně.

Současný energetický zákon pojmy jako akumulace energie, úložiště elektrické energie nebo jejich ekvivalent vůbec nezná a provozování těchto zařízení není uvedeno mezi předměty podnikání v energetice. Příprava legislativy ale probíhá mnohem pomaleji, než se plánovalo. Proto hrozí, že nebudeme včas implementovat evropské směrnice.

Zahrnutím akumulace do NEZ by se Česká republika mohla zařadit mezi země, které chápou význam akumulace jako důležitý nástroj transformace energetiky a bude moct dříve čerpat velké množství technologických, bezpečnostních a finančních výhod, které baterie, ale i další formy ukládání energie přináší. Nasazení však brání neexistující licence na akumulaci, kterou právě řeší pozměňovací návrh poslance Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a skupiny poslanců.

V současnosti velkokapacitní bateriová úložiště nemají legislativní oporu, a tudíž Energetický regulační úřad nemůže vydávat licence k jejich provozu. K tomu je klíčová novelizace energetického zákona, kterou sněmovna začala řešit poslední lednový týden.

Vůbec poprvé NEZ zahrnuje podmínky pro vytvoření licence pro akumulaci energie a také provozování bateriových úložišť jako komerční služby. Umožněno má být i virtuální sdílení úložišť, což je již běžným standardem v Německu a dalších evropských zemích.